Ayurveda, een holistische visie

Gezondheid, volgens Ayurveda, is niet louter de afwezigheid van ziekte of fysiek ongemak. Het is een holistische staat van welzijn, waarbij lichaam, geest en ziel in harmonie zijn. Gezondheid ontstaat wanneer je leeft naar je ware aard. Ieder mens heeft een eigen constitutie, een unieke combinatie van fysieke, mentale en emotionele kenmerken. Wanneer jouw levenswijze in overeenstemming is met deze constitutie, voel je je gezond, energiek en gelukkig.  (Lies Ameeuw)

Ayurveda is een levenswijze die steunt op een totale benadering van het lichaam

In deze holistische visie staat de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de mens centraal en wordt ziek zijn en genezing via een totaalvisie benaderd.

Letterlijk vertaald, wil ayurveda zeggen ‘Kennis van het leven’. Deze is gebaseerd op de theorie van de drie dosha’s of bio-energieën Vata, Pitta en Kapha

Welke basisconstitutie, geboorte constitutie of -dosha kun je hebben?

Vata dosha

Als vata bij jou domineert, ben je snel van geest, flexibel en creatief, denkt snel, maar je kunt ook onrustig zijn en vaak van de hak op de tak springen. Je bent in zeer veel geïnteresseerd maar gaat nergens ten gronde door. Vata wordt geassocieerd met lucht en ether (ruimte). Je hebt eerder een fragiel lichaam.

Als vata te veel aanwezig is, ben je innerlijke onrustig en je straalt die onrust ook uit; o.a. door een chaos aan gedachten, veel piekeren. Je hebt vaak last van constipatie, aambeien, opgeblazen buik, winderigheid. Vata wordt gekalmeerd door rust, warmte, regelmaat en meditatie en door een vatadieet met als belangrijkste componenten: warme maaltijden, voldoende goeie vetten, veel groenten. Weinig of geen rauwkost en geen koude drank. Gebruik dagelijks een warm ontbijt, soep en warme drank.

Pitta dosha

Als pitta bij jou domineert, ben je vastberaden en wilskrachtig, heb je veel energie en leef je met passie. Je kan best een leidinggevende functie aan en hebt veel ideeën.  Pitta wordt geassocieerd met vuur.

Een teveel aan pitta manifesteert zich in perfectionisme, frustratie, ergernis, woede en stemmingswisselingen. Dit kan zich lichamelijk uiteindelijk uiten bijv. in maagzweren, eczeem, maagzuur, diarree . Pitta kan worden gekalmeerd door koelte en aardende of ontspannende activiteiten; leren loslaten. Vermijd hete specerijen, alcohol en cafeïne en leg de nadruk op verse vruchten en groenten, koele drankjes en voldoende frisse lucht.

Kapha dosha

Als kapha bij jou domineert, heb je veel kracht, een groot uithoudingsvermogen en veel volharding. Je bent zachtaardig, familiaal, houdt van stabliteit en je bent fysiek zwaarder gebouwd. Kapha wordt geassocieerd met aarde en rust; een stevige boom met dikke stam. Jouw lichaam kan heel veel aan en je wordt niet gemakkelijk ziek.

Als kapha te veel aanwezig is, uit zich dat in weerstand tot verandering, zelfs gemakszucht en luiheid. Voedsel en stabiliteit zijn belangrijk voor kapha’s. Ziekten die op de loer liggen zijn verkoudheid (slijmvorming), zwaarlijvigheid en depressie. Kapha’s hebben dan baat bij beweging, uitdagingen en veranderingen. Ook een aangepaste voeding: vermijd vet eten, gefrituurd eten en kies voor licht verteerbare maaltijden, weinig zoet en stimuleer je verteringsproces door o.a. bittere groenten en ayurvedische kruiden tijdens de bereiding.

De meeste mensen hebben een gemengde vorm van 2 of zelfs 3 dosha’s maar daarin zal er meestal één domineren.

Een levenswijze volgens je oorspronkelijke constitutie of geboorte dosha is de weg naar een gezond en goed voelend lichaam en leven.