CHI NEI TSANG

CHI NEI TSANG ( CNT) of diepe orgaanmassage:

Chi: energie en Nei Tsang: inwendige organen

Chi Nei Tsang is ontstaan, vele eeuwen geleden, in het oude China en is een activerende, energetische buikmassage van o.a. dikke en dunne darm, maag, milt en lever. Daardoor wordt het zelfhelend aspect geactiveerd en de stagnatie van energie opgeheven.

De buik is immers het centrum van de CHI of energie. Deze kan geblokkeerd worden door stress, door onze westerse, drukke levensstijl, door emotionele spanning en leidt tot fysieke klachten als opgeblazen buik, constipatie, slapeloosheid, niet fit en niet goed in je vel voelen, druk in je hoofd….

Chi of Qi  werkt op 2 niveau’s: het is energie en het is ook materie: dus elk orgaan, bijvoorbeeld de lever is zowel materie als energie. Het zacht en toch diep masseren van de buikorganen (dikke en dunne darm, lever en maag en milt) is een zeer goede behandeling om de geblokkeerde energie vrij te maken en opnieuw te laten stromen. Vermits alles één geheel is, geeft dat ook zijn effect op je hoofd; zetel van de hemelse energie en hart zetel van de kosmische energie.

Deze massage kan gecombineerd worden tijdens een abhyanga of gedeeltelijke abhyanga (=alleen rugmassage). Eerst wordt zonder olie de ’tantien’ (onze energiecentrale onder de navel) gevoeld en geopend. Alles gebeurt zacht en wordt aangepast aan wat de ontvanger ervaart. Er wordt ook een skin-detox gegeven; juist onder of in de huid ligt immers onze beschermende  laag. Daarna wordt de buik intens met olie gemasseerd met speciale aandacht voor de dikke darm.

Wanneer de CNT toegepast wordt tijdens de abhyanga wordt enkel de dikke darm behandeld en wordt daarbij ook olie gebruikt.

Wordt CNT alleen en volledig toegepast (zonder abhyanga) dan volgt na de behandeling van de dikke darm, de massage van de dunne darm: deze wordt ingevoeld en gemasseerd tot dat de eventuele knopen en strengen verzachten. Daarbij wordt ook een diepere skin-detox gegeven en afgerond met een olie massage.

Nadien worden altijd een aantal tips en behandelingen  gegeven voor zelfmassage van de buik. Het invoelen ervan is immers niet een éénmalig proces maar is voortdurend noodzakelijk.