Abhyanga, ayurvedische massage

Tijdens een abhyanga (de belangrijkste ayurvedische massage) wordt het volledige lichaam gemasseerd met warme olie: ik maak een keuze uit verschillende olies die ofwel de spieren en gewrichten behandelen (Maha Narayan Thailam), de stress reduceren (Ashwaghanda Thailam) en  meer energie (Dashamool Thailam) geven. De olie wordt gekozen op basis van de vermoedelijke dosha van de betrokkene en op het aangeven van de eventuele problemen.

Het hoofd kan, vooraf of nadien, gemasseerd worden met Brahmi-olie, daarbij worden de belangrijkste marmapunten op het hoofd aangedrukt. Het hoofd kan ook apart behandeld worden, gevolgd door rug- of been/voet massage.

Tijdens een volledige lichaamsmassage worden de rug, armen en handen, benen en voeten, buik en schouders worden gemasseerd met de aangepaste olie.  Er  wordt erg veel aandacht besteed aan de rug- en voetmassage. Beiden geven een zeer groot rust- en ontspannend gevoel; een weldaad in deze zeer stressvolle tijden.  De buik kan bij eveneens zacht en diepgaand, apart gemasseerd worden.

De volledige massage duurt 1u tot 1u30u, afhankelijk van de eigen samenstelling en keuze. Elke massage wordt voorafgegaan en gevolgd door een gesprek en wordt gegeven in de Carmersstraat 106, in het centrum in Brugge.

BRAHMI-OLIE en MARMAPUNTEN

Brahmi-olie is een ayurvedische olie, bevat  het kruid Bacopa Monnieri (familie van de weegbree); het kruid wordt ook wel het Alzheimer plantje en hersentonicum genoemd. Verwerkt in olie brengt het rust en helderheid in het hoofd, werkt angstreducerend en verbetert de concentratie. Het wordt ook gebruikt tijdens de shirodhara behandeling, daarbij wordt 1L zuivere Brahmi-olie gebruikt.

Marmapunten of energieknooppunten komen voor op het lichaam, in het pranische (prana, qi, chi = energie) lichaam. Er zijn er 107. Deze energierijke centra worden onderling verbonden door nadi, die de energie transporteren over het ganse lichaam. Blokkades kun je voelen in de harde zones ter hoogte van de marmapunten. Het is dan ook de bedoeling deze punten te behandelen, tijdens de ayurvedische massage, zodat de energie weer vrij kan stromen.