Abhyanga, ayurvedische massage

Tijdens een abhyanga (de belangrijkste ayurvedische massage) wordt het volledige lichaam gemasseerd met warme olie: ik maak een keuze uit verschillende olies die ofwel de spieren en gewrichten behandelen, de stress reduceren en meer energie geven. De olie wordt gekozen op basis van de vermoedelijke dosha van de betrokkene en op het aangeven van de eventuele problemen.

Het hoofd wordt, vooraf of nadien, gemasseerd met Brahmi-olie, daarbij worden de belangrijkste marmapunten op het hoofd aangedrukt. Daarna worden de rug, armen en handen, benen en voeten, buik en schouders gemasseerd met een aangepaste olie. Daarbij d worden eveneens verschillende marmapunten behandeld, afhankelijk van de eventuele problemen. Tijdens en na de covid periode wordt er erg veel aandacht besteed aan de rug- en voetmassage. Beiden geven een zeer groot rust- en ontspannend gevoel; een weldaad in deze zeer stressvolle tijden.  De buik kan bij eveneens zacht, maar diepgaand, gemasseerd worden.

De volledige massage duurt 1u tot 1u15. Elke massage wordt voorafgegaan door een gesprek. De ayurvedische massage wordt gegeven in de Carmersstraat 106, in het centrum in Brugge.

BRAHMI-OLIE en MARMAPUNTEN

Brahmi-olie is een ayurvedische olie, bevat  het kruid Bacopa Monnieri (familie van de weegbree); het kruid wordt ook wel het Alzheimer plantje en hersentonicum genoemd. Verwerkt in olie brengt het rust en helderheid in het hoofd, werkt angstreducerend en verbetert de concentratie. Het wordt ook gebruikt tijdens de shirodhara behandeling, daarbij wordt 1L zuivere Brahmi-olie gebruikt.

Marmapunten of energieknooppunten komen voor op het lichaam, in het pranische (prana, qi, chi = energie) lichaam. Er zijn er 107. Deze energierijke centra worden onderling verbonden door nadi, die de energie transporteren over het ganse lichaam. Blokkades kun je voelen in de harde zones ter hoogte van de marmapunten. Het is dan ook de bedoeling deze punten te behandelen, tijdens de ayurvedische massage, zodat de energie weer vrij kan stromen.