Ayurvedische kruiden

Naast de juiste keuze van de voedingsmiddelen is het toevoegen van ayurvedische kruiden aan de bereiding van voedsel zeer belangrijk. Alle kruiden worden in de verwarmde olijf-, kokosolie of gheeboter gebracht, vóór het toevoegen van de groenten, rijst….

Enkele voorbeelden van gerechten:
Enkele voorbeelden van ayurvedische kruiden :

Bovenstaande kruiden worden in bijna elke ayurvedische maaltijd gebruikt: curcuma, peper, gember, kardemon, koriander, asafoetida (hingastak)…..

*CURCUMA  (kurkuma) Geelwortel, het gouden kruid

Ayurvedische kruiden: verse curcuma en poeder
verse curcuma en poeder

Het gebruikte deel is de wortel. 

Het actieve bestanddeel is curcumine. Curcuma kan gebruikt worden in vele gerechten (rijst, soep, kitcherie, havermoutpap, melk…) en is de basis voor vele curry’s.
Als kruid wekt het de eetlust op, herstelt de huid en zuivert wonden, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, vermindert winderigheid. Het is een sterkte anti-oxidantia. Curcuma heeft ook cholesterolverlagende eigenschap.

Het wordt verwerkt in ayurvedische kruidencomplexen oa aswaghandaristha, dashamoolaristha, curcumine extract (er wordt zwarte peper toegevoegd, dit zorgt voor een betere opname), ook in Curcudyn (wordt verkocht in apotheek tegen stramme spieren en gewrichten).

*PEPER (zwarte en lange)

Ayurvedische kruiden: zwarte en lange peper
Zwarte en lange peper

In beide gevallen wordt de vrucht gebruikt.

Het actieve bestanddeel is piperine. Zwarte en lange peper (iets zachter van smaak) wekt de eetlust op, is slijmoplossend en stimulerend voor de spijsvertering.

Kan in zeer vele gerechten dagelijks gebruikt worden.

Wordt in vele ayurvedische kruidensamenstellingen gebruikt o.a. in acicalm (maagzuurremmer) , aswaghandaristha (versterkend en rustgevend), vasakaristha (expectorans) , chyavanprash en wordt toegevoegd aan curcuma waardoor deze beter opgenomen wordt.

*GEMBER

Ayurvedische kruiden: verse gember
verse gemberwortel

Het worteldeel wordt gebruikt van de gemberplant.

Het is een eetlustopwekker, een spijsverteringsvuur verhogend kruid. Wordt gebruikt tegen reisziekte en misselijkheid. Gember zou ook pijnstillend en immuniteitsverhogend werken. Kan gebruikt worden bij het bereiden van groenten, soep en als thee (warm of koud).

Verse gember is pitta verhogend

Gedroogde gember in poedervorm is vata en kapha balancerend

Wordt verwerkt te samen met andere ayurvedische kruiden: oa acicalm en in Antimetil (wordt verkocht in apotheek tegen misselijkheid en reisziekte)

 *KARDEMON

Ayurvedische kruiden: kardemon: peulen en zaden
groene kardemon en zaden

De vruchten met zaden worden gebruikt.

Kardemon is slijmoplossend, spijsverteringsbevorderend en het verwijdert ook ama (afvalstoffen). Het is dagelijks te gebruiken; je kan de volledige doos (geplet) of enkel de zaadjes gebruiken  (voorbeeld: in soep, een stoofpotje van groenten) en het wordt ook als thee gebruikt.

Het wordt verwerkt o.a. in sitopaladi choorna  (uiterst fijn poeder op basis van kaneel, bamboebast, kokosbloemsuiker, kardemon, zwarte peper – tegen verkoudheden en luchtwegeninfecties), in acicalm en o.a. in chyanvanprash (een soort versterkende jam met meer dan 30 ayurvedische kruiden).

* KORIANDER

Ayurvedische kruiden: verse koriander blaadjes
verse korianderbladeren

Bij koriander worden de verse en gedroogde bladeren en de zaden gebruikt.

Koriander is eetlustopwekkend, vochtafdrijvend, bloedzuiverend, vermindert winderigheid en het werkt verkoelend; het verlaagt ook een verhoogde pitta. Aftreksels kunnen gebruikt worden bij diarree, bloedende aambeien, buikkrampen.

Wordt gebruikt in vele Aziatische gerechten: tijdens de bereiding in poeder- of gedroogde vorm; na de bereiding van een gerecht kunnen ook verse takjes gebruikt worden.

ASAFOETIDA, duivelsdrek

Ayurvedische kruiden: asafoetida en hingastak
asafoetida (l) hingastak (r)

Asafoetida is het gele, gedroogde sap (hars) uit de wortels van een schermbloemige plant.

Het poeder heeft een slechte geur, maar dat verdwijnt na verwarmen in olie. Asafoetida is eetlustopwekkend, bevordert de vertering en is vooral darmreinigend zodat de onverteerde resten (ama) verwijderd worden. Het vermindert ook de winderigheid. Het vaalgele poeder wordt vooraf in een kleine hoeveelheid (mespuntje) verwarmd in de olie om de zwavelgeur te laten verdwijnen. Het is ook goed werkzaam bij verhoogde vata.

Je kan ook gebruik maken van hingastak, een ayurvedisch keukenkruidenmengeling bestaande uit anijs, ajwan, komijn, gember, zwarte en lange peper, koriander, komijn, fenegriek en asafoetida.

SAFFRAAN

Saffraandraadjes zijn de stampertjes van de saffraankrokus. De rode draadjes saffraan kunnen dagelijks gebruikt worden  (bijvoorbeeld in havermout- en rijstbereidingen) en werken als afrodiaca, als anti-oxidans en als antidepresivum (wordt aangeboden in apotheken en natuurwinkels als Saffratonine).

YAKON (yacón), appelwortel (geen kruid, een knolgewas)

Yacón wordt als groente gebruikt.

yakon wortel
Yacón knol

De knol is heel fris en kan rauw of warm gegeten worden, zelfs, in dunne plakjes, gefrituurd worden in kokosolie; of in een soep. De wortel smaakt erg zoet door de aanwezigheid van oligofructose of inuline, is caloriearm en rijk aan kalium en antioxidanten. De inuline wordt niet afgebroken in de dunne darm maar stimuleert de groei van de bifidobacteriën in de dikke darm en bevordert zo de spijsvertering. Yakon kan perfect gebruikt worden door diabetici vermits het een zeer lage glycemische index (GI) heeft. Voorbeeld de GI van druivensuiker is 100, de GI van yakon is lager dan 20.

Het blad kan gebruikt worden, gedroogd worden en als thee gedronken worden en kan ook bereid worden zoals spinazie .

Je kan die zelf heel gemakkelijk kweken in je tuin.

Yakonplant
Yacónplant